În perioada 24-29 iunie, a avut loc sesiunea-pilot de instruire inițială a consilierilor de probațiune. Astfel, 23 consilieri de probațiune noi angajați au dobândit cunoștințe extinse, îmbunătățindu-și capacitățile de desfășurare a activităților de supraveghere și consiliere a persoanelor aflate sub incidența măsurilor probaționale, dar și dezvoltarea competențelor și cunoștințelor necesare pentru exercitarea eficientă a atribuțiilor. Programul de instruire a abordat o varietate de teme importante, inclusiv reglementările internaționale conexe activității de probațiune, cadrul juridic și organizațional al probațiunii în Republica Moldova, abordări eficiente în procesul de supraveghere, tipurile de programe probaționale, tehnicile de întocmire a documentelor/instrumentelor aferente activității de probațiune.
Sesiunea-pilot a urmat elaborării unui nou Curriculum de instruire inițială, inclusiv a materialelor didactice care sunt menite să ofere consilierilor de probațiune o înțelegere aprofundată a responsabilităților și a cerințelor etice pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice și îndeplinirea obiectivelor activității de probațiune, printr-o combinație echilibrată de teorie, practică și cunoștințe empirice, în conformitate cu Liniile directoare ale Consiliului Europei privind recrutarea, selectarea, educația, formarea și dezvoltarea profesională a personalului din penitenciare și de probațiune.
Consultanții Consiliul Europei au facilitat organizarea sesiunii-pilot, contribuind la dezvoltarea capacităților profesionale ale formatorilor INP prin asistență și ghidare pe parcursul zilelor de instruire.
Inspectoratul Național de Probațiune rămâne hotărât să promoveze și să îmbunătățească practicile de probațiune prin instruirea calitativă a angajaților, contribuind astfel la reintegrarea socială a persoanelor supuse măsurilor probaționale și la reducerea recidivei.
Activitatea a fost organizată sub auspiciile Proiectului "Consolidarea reformelor din sistemul penitenciar, de probațiune și de îngrijire a sănătății în instituțiile de tip închis din Republica Moldova", finanțat și implementat prin intermediul Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2021-2024).