În perioada 19-20 octombrie 2022, în calitate de membru, sistemul de probațiune din Republica Moldova a participat la cea de-a 14-a Adunare Generală a Confederației Europene de Probațiune (CEP). În acest an la eveniment a participat Secretara de Stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu și reprezentant al INP, Aneta Bejenar, Șef-adjunct Direcția Activitate Analitică.
În cadrul Adunării Generale, delegații din țările membre au fost informați despre activitățile organizate în perioada anilor 2019-2020 și 2021, a fost prezentat raportul financial și de audit. Totodată, au fost aprobate unele modificări privind statutul și regurile interne de funcționalitate a Confederației Europene de Probațiune.
A fost ales Consiliului de Administrare CEP. Prin urmare, în calitate de Președinte a Confederației a fost aleasă dna Annie Devos din Belgia, iar în calitate de Sectretar General, dna Jana Spero din Corația. La fel, au fost aleși cei doi Vice-Prelședinți a Consiliului Administrativ și au fost abrobate cererile de aderare a noilor membri.
Urmare a Adunării Generale a Confederației Europene de Probațiune, a fost organizată Conferința cu tematica Drepturile Omului și Etica în Probațiune. Reprezentanți din 35 de țări au participat la mai multe sesiuni plenare și ateliere de lucru pe diverse subiecte și au făcut schimb de experiență în timpul pauzelor.
Evenimentul a urmat cu ceremonia de decernare a premiilor CEP ce are drept scop celebrarea contribuțiilor remarcabile în probațiune. Câștigătorii din acest an la cele cinci categorii distincte (Reabilitare în Comunitate, Incluziune Socială, Protecție Publică, Dezvoltarea Serviciilor Naționale de Probațiune și Cercetare) au fost sistemele de probațiune din Cehia, Germania, Finlanda și Marea Britanie.
A fi membru al Confederației Europene de Probațiune pentru Republica Moldova reprezintă o oportuinitate de stabilire a relațiilor cu practicieni, manageri, cadre universitare și alte părți interesate care lucrează în domeniul probațiunii și justiției penale din toată Europa. Iar schimbul de bune practici aduce o contribuție importantă la dezvoltarea măsurilor probaționale și de aplicare a pedepselor comunitare.