RO
Vizita Secretarului General al Organizației Europene pentru Probațiune (CEP) în Republica Moldova

Vizita Secretarului General al Organizației Europene pentru Probațiune (CEP) în Republica Moldova

19 Iulie 2013

 

În perioada 16 – 18 iulie 2013, a avut loc vizita oficială a Secretarului General al Organizației Europene pentru Probațiune (CEP), Willem van der Brugge, vizită generată de înscrierea în rîndul membrilor permanenți a Serviciului de Probațiune din Republica Moldova în ianuarie 2012.  Willem van der Brugge s-a aflat la prima sa vizită în Republica Moldova, avînd drept scop familiarizarea cu sistemul de probațiune din Moldova.

La 17 iulie, Secretarul general al CEP, a efectuat o vizită de lucru la Ministerul Justiției unde s-a întîlnit cu Vladimir Grosu, Viceministrul Justiției și Vladimir Popa, Șef al Oficiului central de probațiune. Întrevederea a avut ca scop examinarea posibilității de desfășurare a Conferinței Europene a țărilor Europei de Est și Centrale în domeniul probațiunii, în luna aprilie a anului 2014, la Chișinău.

În cadrul întrevederii Vladimir Grosu a menționat că ,,una din direcțiile principale în implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției este consolidarea serviciului de probațiune, iar în scopul fortificării instituției se urmărește dezvoltarea relațiilor de colaborare cu organizațiile internaționale și europene, unul din parteneri fiind Organizația Europeană de Probațiune.”

În discursul său, Willem van der Brugge a subliniat faptul că ,,deși Serviciul de probațiune din Moldova este la o etapă incipientă a reușit să înregistreze mari progrese în această perioadă. Suntem bucuroși că Republica Moldova a devenit membră a CEP și suntem mândri de eforturile depuse și realizările lor.” În acest context, Secretarul general al CEP a ținut să precizeze importanța desfășurării Conferinței Europene a țărilor Europei de Est și Centrale în domeniul probațiunii, la Chișinău, întrucît realizarea acestei conferinţe va permite participanţilor invitaţi ce reprezintă serviciile de probaţiune europene să facă schimb de bune practici în domeniu.

Șeful Oficiului central de probațiune, Vladimir Popa a afirmat că ,,aderarea la CEP este importantă pentru dezvoltarea probațiunii în Moldova, la nivel național cît și la nivel internațional”. Șeful OCP a ținut să precizeze faptul că în luna octombrie 2013, la Londra, se va desfășura Congresul mondial în domeniul probațiunii, cu participarea și prezentarea unui raport din partea Republicii Moldova.

Deasemenea, la 17 iulie 2013, Willem van der Brugge a efectuat o vizită la Biroul de probațiune Buiucani, mun. Chișinău, pentru a face cunoștință cu consilierii de probațiune ce activează în cadrul Biroului, precum și activitatea ce o desfășoară cu beneficiarii aflați în evidența probațiunii. Oficialul a precizat că ,,Este încîntat de performanțele și eforturile depuse de către consilierii de probațiune în scopul reintegrării în societate a persoanelor aflate în conflict cu legea penală”.

Totodată, ținem să menționăm că la 19 aprilie 2012, cu prilejul celebrării a 5 ani de activitate instituțională a Serviciului de probațiune din Republica Moldova, a fost organizată conferința internațională intitulată Serviciul de Probaţiune din Republica Moldova la 5 ani de activitate: noi provocări”, iar oaspetele de onoareal acestui eveniment a fost Ex-Secretarul general al CEP, Leo Tigges.


 

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Vizita Secretarului General al Organizației Europene pentru Probațiune (CEP) în Republica Moldova

loading ...