RO
Vizită de lucru în Riga a colaboratorilor Inspectoratului Naţional de Probaţiune

Vizită de lucru în Riga a colaboratorilor Inspectoratului Naţional de Probaţiune

22 Aprilie 2016

 

În perioada 18-21 aprilie 2016, colaboratorii Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Vitalie Reniţă – şef al Direcţiei juridică şi Iurie Mahu – şef al Serviciului resocializare au întreprins o vizită de lucru în Riga, Letonia.

 

La 18 aprilie, colaboratorii Inspectoratului Naţional de Probaţiune s-au întrunit într-o şedinţă de lucru cu colaboratorii Serviciului de probaţiune din Letonia, unde a fost efectuat un schimb de informaţii în vederea îmbunătățirii aspectelor de ordin legislativ în domeniul probaţiunii, precum şi au fost demarate discuţii pe marginea proiectului memorandumului de colaborare dintre ambele sisteme de probaţiune pe un termen mai lung.

 

Totodată, colaboratorii INP au participat la cea de a 10-a Conferinţă CEP cu privire la Monitorizarea Electronică (ME) în Europa, care a avut drept scop consultarea practicilor din toate statele unde se implementează ME şi identificarea soluţiilor în dezvoltarea acesteia atît în ţările europene, cît şi în afara Europei. În cadrul conferinţei au fost efectuate mai multe prezentări de către experţii din Lituania, Letonia, Estonia, Olanda, Franţa şi Belgia în domeniul utilităţii ME în activitatea de probaţiune, dar şi de către liderii companiilor de ME despre funcționarea tehnologiei sub aspect tehnic. Participanţii au abordat problemele în procesul de ME şi au identificat soluţiile pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor. La conferinţă au luat parte peste 200 de participanţi din 30 state.

 

De asemenea, a fost efectuată o vizită la Centrul de monitorizare electronică din Riga, unde au fost discutate aspectele privind implementarea şi avantajele procesului monitorizării electronice în cadrul supravegherii subiecţilor de probaţiune. Este de menţionat faptul că monitorizarea electronică în Letonia se aplică de către instanţa de judecată pe o perioadă de 1 an, numai la cererea scrisă a deţinuţilor, dacă întrunesc condiţiile liberării condiţionate din locurile de detenţie. În prezent se monitorizează circa 30 subiecţi de probaţiune 24/24, iar capacitatea centrului este de a monitoriza pînă la 200 de persoane. În Letonia, cheltuielile de monitorizare electronică a unui subiect de probaţiune sunt aproximativ 6 euro per zi, iar o zi de închisoare aproximativ 20 euro.

 

Menţionăm că, vizita de lucru a avut drept scop consolidarea relaţiilor de colaborare şi schimb de experiență între ţări. Informațiile şi experienţa acumulată va fi utilizată eficient la definitivarea proiectului de Regulament privind monitorizarea electronică în Republica Moldova.

 

Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,

Telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Vizită de lucru în Riga a colaboratorilor Inspectoratului Naţional de Probaţiune

loading ...