RO
Vizită de lucru în Riga a colaboratorilor Inspectoratului Naţional de Probaţiune

Vizită de lucru în Riga a colaboratorilor Inspectoratului Naţional de Probaţiune

22 Aprilie 2016

 

În perioada 18-21 aprilie 2016, colaboratorii Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Vitalie Reniţă – şef al Direcţiei juridică şi Iurie Mahu – şef al Serviciului resocializare au întreprins o vizită de lucru în Riga, Letonia.

 

La 18 aprilie, colaboratorii Inspectoratului Naţional de Probaţiune s-au întrunit într-o şedinţă de lucru cu colaboratorii Serviciului de probaţiune din Letonia, unde a fost efectuat un schimb de informaţii în vederea îmbunătățirii aspectelor de ordin legislativ în domeniul probaţiunii, precum şi au fost demarate discuţii pe marginea proiectului memorandumului de colaborare dintre ambele sisteme de probaţiune pe un termen mai lung.

 

Totodată, colaboratorii INP au participat la cea de a 10-a Conferinţă CEP cu privire la Monitorizarea Electronică (ME) în Europa, care a avut drept scop consultarea practicilor din toate statele unde se implementează ME şi identificarea soluţiilor în dezvoltarea acesteia atît în ţările europene, cît şi în afara Europei. În cadrul conferinţei au fost efectuate mai multe prezentări de către experţii din Lituania, Letonia, Estonia, Olanda, Franţa şi Belgia în domeniul utilităţii ME în activitatea de probaţiune, dar şi de către liderii companiilor de ME despre funcționarea tehnologiei sub aspect tehnic. Participanţii au abordat problemele în procesul de ME şi au identificat soluţiile pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor. La conferinţă au luat parte peste 200 de participanţi din 30 state.

 

De asemenea, a fost efectuată o vizită la Centrul de monitorizare electronică din Riga, unde au fost discutate aspectele privind implementarea şi avantajele procesului monitorizării electronice în cadrul supravegherii subiecţilor de probaţiune. Este de menţionat faptul că monitorizarea electronică în Letonia se aplică de către instanţa de judecată pe o perioadă de 1 an, numai la cererea scrisă a deţinuţilor, dacă întrunesc condiţiile liberării condiţionate din locurile de detenţie. În prezent se monitorizează circa 30 subiecţi de probaţiune 24/24, iar capacitatea centrului este de a monitoriza pînă la 200 de persoane. În Letonia, cheltuielile de monitorizare electronică a unui subiect de probaţiune sunt aproximativ 6 euro per zi, iar o zi de închisoare aproximativ 20 euro.

 

Menţionăm că, vizita de lucru a avut drept scop consolidarea relaţiilor de colaborare şi schimb de experiență între ţări. Informațiile şi experienţa acumulată va fi utilizată eficient la definitivarea proiectului de Regulament privind monitorizarea electronică în Republica Moldova.

 

Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,

Telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Mecanismul de reintegrare socială a persoanelor eliberate din detenție- obiectiv de perfecționare în vizorul Ministerului Justiției
16 Septembrie 2022
Vizita delegației Serviciului penetenciar și de probațiune din Suedia
16 Septembrie 2022
AJPP continuă instruirea consilierilor de probațiune
15 Septembrie 2022
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Brățara electronică: Într-un an de când agresorii familiali sunt obligați să o poarte, rata recidivelor de violențe s-a redus la 19%
15 Aprilie 2022
Șoferii prinși beți, pedepsiți cu morga!
29 Martie 2022
Ce-i sperie pe şoferii care urcă beţi la volan - o zi la morgă sau amenzile?
29 Martie 2022
noi in facebook

Vizită de lucru în Riga a colaboratorilor Inspectoratului Naţional de Probaţiune

loading ...