RO
Şedinţa de lucru organizată de către Institutul Reformelor Penale în or. Ungheni

Şedinţa de lucru organizată de către Institutul Reformelor Penale în or. Ungheni

10 Februarie 2014
 

La 07 februarie 2014, în cadrul proiectului „ O mai bună protecţie şi suport pentru copii în sistemul de justiţie penală. Dejudiciarizarea cauzelor penale cu implicarea copiilor” Institutul de Reforme Penale a organizat şedinţa de lucru cu genericul „ Mecanismul de interacţiune între actorii implicaţi în lucrul cu minorii sub vîrsta răspunderii penale, minorii în conflict cu legea”.
 
La activitate au participat principalii actori comunitari implicaţi în domeniul identificării şi asistării copiilor aflaţi în conflict cu legea penală: inspectori în problemele minorilor, procurori, judecători, consilieri de probaţiune, asistenţi sociali, psihologi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, membri ai societăţii civile şi mass-media.
 
Participanţilor li s-a pus la dispoziţie lista minorilor aflaţi la evidenţă la Biroul Siguranţa Copii a Inspectoratului de Poliţie Ungheni. În urma acestei şedinţe de lucru s-a constatat că la începutul anului 2014 a scazut numărul infracţiunilor săvărşite de către minori dar a crescut numărul familiilor needucogene.
 
În urma analizei frecvenţei şcolare în rîndul minorilor, psihologul SAP Ungheni d-na Pricopciuc Violeta şi şeful DRITS Ungheni d-l Ciuvaga Alexandru, a comunicat că numărul minorelor rămase însărcinate la o vîrstă fragedă este în creştere, din 9 minore depistate cu sarcină, 7 au păstrat sarcina şi deja o parte au devenit mămici, astfel abandonînd şcoala. Chiar dacă numărul infracţiunilor comise de minori au scăzut, s-a mărit considerabil numărul violurilor înfăptuite de minori.
 
Psihologul SAP Ungheni, Tatiana Cheptanar a relatat că colaborează cu Inspectoratul de Poliţie Ungheni în privinţa problemelor în rîndul minorilor, şi anume că minorii sunt îndreptaţi la consilierea psihologică de către Inspectoratul de poliţie Ungheni.
 
Ca rezultat al şedinţei de lucru, s-a costatat necesitatea  de a crea un sistem de referire, pentru monitorizarea eficientă a cazurilor copiilor care intră în contact cu sistemul de justiție, asistenţa şi reeducarea acestora în comunitate, precum şi descrierea rolului actorilor implicaţi în domeniul justiţiei pentru minori.

O cerinţă importantă pentru modernizarea şi susţinerea reformei sistemului în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului este cea a implicării unui număr cât mai mare de parteneri la nivel naţional, regional şi local a căror interacţiune să răspundă cerinţelor actuale şi de perspectivă din domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

 

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Mecanismul de reintegrare socială a persoanelor eliberate din detenție- obiectiv de perfecționare în vizorul Ministerului Justiției
16 Septembrie 2022
Vizita delegației Serviciului penetenciar și de probațiune din Suedia
16 Septembrie 2022
AJPP continuă instruirea consilierilor de probațiune
15 Septembrie 2022
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Brățara electronică: Într-un an de când agresorii familiali sunt obligați să o poarte, rata recidivelor de violențe s-a redus la 19%
15 Aprilie 2022
Șoferii prinși beți, pedepsiți cu morga!
29 Martie 2022
Ce-i sperie pe şoferii care urcă beţi la volan - o zi la morgă sau amenzile?
29 Martie 2022
noi in facebook

Şedinţa de lucru organizată de către Institutul Reformelor Penale în or. Ungheni

loading ...