RO
S-a dat start Programului „15” – program destinat adolescenților și mediul lor apropiat

S-a dat start Programului „15” – program destinat adolescenților și mediul lor apropiat

22 Aprilie 2016

 

Astăzi, 22 aprilie 2016, Inspectoratul Național de Probațiune în colaborare cu Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” au dat start Programului „15. Programul reprezintă  o tehnologie modernă și eficientă de lucru în grup cu adolescenții și părinții acestora sau reprezentanții legale, în grija cărora se află copiii. Scopul programului este de a îmbunătăți calitatea vieții şi profilaxia bolilor cu impact social (HIV/SIDA, alcoolismul, narcomania, fumatul) în cadrul comunităţii.

 

În cadrul evenimentului, participanţii le-au adus la cunoştinţă invitaţilor că Programul „15” are la bază modelul de schimbare a comportamentului, ce are drept scop influențarea profundă a personalității și dobândirea unor abilități și deprinderi de importanță vitală: formarea încrederii în propria persoană, deprinderi de relaționare interpersonală și conștientizarea alegerii comportamentului lipsit de risc; deprinderi comportamentale în situații dificile, inclusiv, comportamentul în situații de conflict; deprinderi de lucru în echipă, inclusiv, deprinderi de luare a deciziilor în grup.

 

Gîrbu Aliona – şef al Serviciului probaţiune juvenilă şi presentinţială a relatat că „Programul se bazează pe abordări științifice, care și-au demonstrat eficacitatea în formarea abilităților vitale pozitive, și pe principiul de gen și vârstă în formarea grupurilor. Programul „15”, presupune 15 întâlniri tematice realizate în paralel în 4 grupuri (un grup de adolescenți fete și un grup de adolescenți băieți, un grup de tați și unul de mame, ori alte persoane adulte sub supravegherea sau în grija cărora se află adolescenții – bunel/bunică, unchi/mătușă, frate/soră mai mare, educator, pedagog social etc.) moderate de traineri de vârstă apropiată. Totodată, scopul nostru comun de a implica în acest program minorii şi adulţii (subiecţii probaţiunii) pentru reducerea infracţionalităţii şi comportamentului delincvent. În Republica Moldova lipsesc programele de profilaxie, orientate spre lucrul cu persoanele adulte şi adolescenţi, așa încât Programul „15” este o soluție pentru această problemă”.

 

La acest eveniment au luat parte: Aliona Gîrbu – şef al Serviciului probaţiune juvenilă şi presentinţială din cadrul INP, Serghei Urmaşu şi Alina Muşet – consilierii din cadrul BP Buiucani, Ilona Ceapă – consilierul din cadrul BP Ciocana mun. Chişinău, Nicolae Matei – consilierul din cadrul BP Hînceşti. 

 

Prima şedinţa a Programului „15”, va avea loc la 26 aprilie 2016, în incinta Centrului de Resurse la nivel Național în Serviciile de Sănătate Prietenoase Tinerilor „Neovita” din cadrul organului de probaţiune vor participa 8 subiecţi ai probaţiunii în comun cu părinţi.

 
 
 Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,
Telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Conferința internațională anuală "Pedeapsa care promovează schimbările"
07 Octombrie 2021
Vizita de studiu cu informarea delegației române privind Monitorizarea electronică a persoanelor în cadrul procedurilor judiciare și execuțional penale
27 August 2021
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Terapie la MORGĂ!
22 Septembrie 2021
Șoferii care au urcat la volan în stare de ebrietate trebuie să lucreze o zi la morgă pentru a-și recupera permisul
17 Septembrie 2021
Extinderea informării populației privind consecințele depistării în stare de ebrietate și obligativitatea parcurgerii Programului probațional ”Drink&Drive”
03 Septembrie 2021
noi in facebook

S-a dat start Programului „15” – program destinat adolescenților și mediul lor apropiat

loading ...