RO
S-a dat start Programului „15” – program destinat adolescenților și mediul lor apropiat

S-a dat start Programului „15” – program destinat adolescenților și mediul lor apropiat

22 Aprilie 2016

 

Astăzi, 22 aprilie 2016, Inspectoratul Național de Probațiune în colaborare cu Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” au dat start Programului „15. Programul reprezintă  o tehnologie modernă și eficientă de lucru în grup cu adolescenții și părinții acestora sau reprezentanții legale, în grija cărora se află copiii. Scopul programului este de a îmbunătăți calitatea vieții şi profilaxia bolilor cu impact social (HIV/SIDA, alcoolismul, narcomania, fumatul) în cadrul comunităţii.

 

În cadrul evenimentului, participanţii le-au adus la cunoştinţă invitaţilor că Programul „15” are la bază modelul de schimbare a comportamentului, ce are drept scop influențarea profundă a personalității și dobândirea unor abilități și deprinderi de importanță vitală: formarea încrederii în propria persoană, deprinderi de relaționare interpersonală și conștientizarea alegerii comportamentului lipsit de risc; deprinderi comportamentale în situații dificile, inclusiv, comportamentul în situații de conflict; deprinderi de lucru în echipă, inclusiv, deprinderi de luare a deciziilor în grup.

 

Gîrbu Aliona – şef al Serviciului probaţiune juvenilă şi presentinţială a relatat că „Programul se bazează pe abordări științifice, care și-au demonstrat eficacitatea în formarea abilităților vitale pozitive, și pe principiul de gen și vârstă în formarea grupurilor. Programul „15”, presupune 15 întâlniri tematice realizate în paralel în 4 grupuri (un grup de adolescenți fete și un grup de adolescenți băieți, un grup de tați și unul de mame, ori alte persoane adulte sub supravegherea sau în grija cărora se află adolescenții – bunel/bunică, unchi/mătușă, frate/soră mai mare, educator, pedagog social etc.) moderate de traineri de vârstă apropiată. Totodată, scopul nostru comun de a implica în acest program minorii şi adulţii (subiecţii probaţiunii) pentru reducerea infracţionalităţii şi comportamentului delincvent. În Republica Moldova lipsesc programele de profilaxie, orientate spre lucrul cu persoanele adulte şi adolescenţi, așa încât Programul „15” este o soluție pentru această problemă”.

 

La acest eveniment au luat parte: Aliona Gîrbu – şef al Serviciului probaţiune juvenilă şi presentinţială din cadrul INP, Serghei Urmaşu şi Alina Muşet – consilierii din cadrul BP Buiucani, Ilona Ceapă – consilierul din cadrul BP Ciocana mun. Chişinău, Nicolae Matei – consilierul din cadrul BP Hînceşti. 

 

Prima şedinţa a Programului „15”, va avea loc la 26 aprilie 2016, în incinta Centrului de Resurse la nivel Național în Serviciile de Sănătate Prietenoase Tinerilor „Neovita” din cadrul organului de probaţiune vor participa 8 subiecţi ai probaţiunii în comun cu părinţi.

 
 
 Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,
Telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

S-a dat start Programului „15” – program destinat adolescenților și mediul lor apropiat

loading ...