RO
Rolul referatului presentențial în indivualizarea pedepsei

Rolul referatului presentențial în indivualizarea pedepsei

27 Noiembrie 2013

 


În scopul îmbunătăţirii colaborării Biroului de probaţiune Orhei și a organelor abilitate la etapa probaţiunii presentinţiale, la 26 noiembrie 2013, consilierii de probațiune au desfăşurat masa rotundă cu tematica “Scopul şi importanţa întocmirii referatului presentenţial de evaluare psihosocială şi capacitatea Biroului de probaţiune de a întocmi referatul presentenţial”. La şedinţă au participat consilieri de probațiune, precum şi reprezentanţi ai Judecătoriei Orhei, judecătorul Ecaterina Buzu, Procuraturei Orhei, procurorul Igor Berladean, şef adjunct al Inspectoratului de poliţie Orhei, Constantin Morozan.

În cadrul şedinţei, Natalia Naval, şeful Biroului de probaţiune Orhei a menţionat importanţa întocmirii referatelor presentinţiale de evaluare a personalităţii în privinţa minorilor, precum şi, ,,în conformitate cu legislaţia în vigoare referatul presentinţial în privinţa minorilor se întocmeşte în mod obligatoriu. La întocmirea referatului, consilierul de probaţiune nu face menţiune privind pedeapsa sau după caz, măsura educativă ce urmează a fi aplicată de instanţa de judecată, ținînd cont că, numai în baza faptei săvîrşite nu se poate determina definitiv personalitatea făptuitorului, pentru că infracţiunea comisă constituie doar un singur episod din comportamentul social al făptuitorului, dar mai sunt şi alte circumstanţe. Astfel, pedeapsa este stabilită unei persoane concrete, individualizarea acesteia ţinînd de mai mulţi factori”.

Consilierul de probaţiune, Natalia Halupa a menţionat, că ,,deasemenea la etapa presentențială în rezultatul analizei problemelor și nevoile minorului i se acordă asistența și consilierea imediată”. 
Participanţii la şedinţă au susţinut, că referatul presentinţial de evaluare psihosocială este important pentru individualizarea pedepsei și colaborarea eficientă cu organele abilitate.


 

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Rolul referatului presentențial în indivualizarea pedepsei

loading ...