RO
Rolul referatului presentenţial în conlucrarea organelor de drept

Rolul referatului presentenţial în conlucrarea organelor de drept

16 Octombrie 2013

Marţi, 15 octombrie 2013, în incinta Procuraturii Hînceşti a avut loc masa rotundă, organizată de Biroul de probaţiune Hînceşti cu genericul „Referatul presentenţial de evaluare psihosocială  a personalităţii. Scopul şi importanţa întocmirii acestuia”. La şedinţă a participat preşedintele Judecătoriei Hînceşti, Mihail Macar, procurori ai Procuratura Hînceşti Natalia Braila şi Ovidiu Scutelnic, şeful Secţiei urmărire penală a Inspectoratului de poliţie Hînceşti Dionisie Ursu și şef al Serviciului probaţiune juvenilă şi presentenţială a Oficiului central de probaţiune, Aliona Gîrbu.

Întrunirea a avut drept scop îmbunătăţirea conlucrării între organele de drept şi Biroul de probaţiune Hînceşti în domeniul probaţiunii presentenţiale, sensibilizarea asupra referatului presentenţial ca un instrument prin care organul de probațiune prezintă informații instanţei de judecată, astfel contribuind la procesul de individualizare a pedepsei. Evaluarea presentenţială reprezintă o activitate importantă, necesară a fi desfăşurată la faza iniţială a înfăptuirii justiţiei, informaţii oferite de către şeful Biroului de Probaţiune Vitalie Nicoară şi consilierul de probațiune Maria Mititelu.

În cadrul şedinţei, Gîrbu Aliona, şef Serviciul probaţiune juvenilă şi presentenţială a Oficiului central de probaţiune a menţionat importanţa întocmirii referatelor presentenţiale de evaluare a personalităţii în privinţa minorilor şi caraterul lor obligatoriu conform legislaţiei în vigoare. Aliona Gîrbu a mai relatat că, pe parcursul a nouă luni a anului 2013, numărul total al solicitărilor de întocmire a referatelor presentenţiale pe republică se estimează la 629, dintre care 480 solicitări sunt în privinţa minorilor. Comparativ cu anul 2012, numărul solicitărilor de întocmire a referatelor presentenţiale fiind în creştere.

Mihail Macar, preşedintele Judecătoriei Hînceşti a susţinut că ,,întocmirea referatelor presentenţiale sunt foarte utile pentru individualizarea pedepsei, însă termenul stabilit de 14 zile  lucrătoare nu este suficient pentru întocmirea unui referat calitativ”.

Ovidiu Scutelnic, procuror în procuratura Hînceşti a menționat că ,,la întocmirea  referatelor presentenţiale calitative este necesar de antrenat specialişti în materie, în special în psihologie”. Aliona Gîrbu a menţionat de asemenea că începînd cu luna ianuarie 2014 va fi instituită funcţia de specialist-psiholog în fiecare birou de probaţiune.

La finalul ședinței, participanţii au optat unanim pentru o conlucrare mai eficientă şi productivă între organele de drept şi organul de probațiune la etapa presentențială. 

linia fierbinte 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen
27 Noiembrie 2020
Programul probațional primar obligatoriu (formare civică și vocațională)- un parcurs definit în cadrul sistemului național de probațiune.
25 Noiembrie 2020
Spune „NU violenței în familie”
25 Noiembrie 2020
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
„Ac de cojoc”, sau monitorizarea electronică a agresorului familial.
07 Mai 2020
Măsuri aspre pentru șoferii depistați în stare de ebrietate la volan
04 Iunie 2019
Muncă neremunerată în folosul comunității
04 Iunie 2019
noi in facebook

Rolul referatului presentenţial în conlucrarea organelor de drept

loading ...