RO
Reorganizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune a fost votată astăzi de Cabinetul de Miniştri

Reorganizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune a fost votată astăzi de Cabinetul de Miniştri

07 Octombrie 2015


Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi proiectul cu privire la modificarea şi completarea Hotărîrii Guvernului nr. 827 din 10 septembrie 2010 privind organizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune.

Astfel, este de menţionat faptul că în temeiul Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016, Oficiul central de probaţiune în comun cu Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de Hotărîre de Guvern prin care s-a pus accent pe reorganizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune, în scopul eficientizării activităţii de probaţiune, sporirea calităţii şi dezvoltarea sistemului de probaţiune.

De asemenea, întru asigurarea concordanţei cu prevederile Legii nr. 98 din 4 mai 2012 privind administraţia publică centrală de specialitate, s-a propus redenumirea Oficiului central de probaţiune în Inspectoratul Naţional de Probaţiune şi crearea a trei Inspectorate regionale de probaţiune (Nord, Centru, Sud) cu statut de persoane juridice, în circumscripţia cărora vor activa Birourile de probaţiune, Centrele instructiv – metodice şi Centrele de reabilitare socială a persoanelor liberate de pedeapsă penală.

O dată cu crearea Centrelor instructiv – metodice  regionale, va fi asigurat fiecărui consilier de probaţiune dreptul la dezvoltarea capacităţilor profesionale prin adaptarea cunoştinţelor şi abilităţilor la schimbările legale, organizaţionale, tehnologice, funcţionale şi de alt ordin, nefiind necesare careva cheltuieli majore în acest sens, iar Centrele de reabilitare socială a persoanelor liberate de pedeapsă penală vor avea atribuţii de implementare a programelor de adaptare socială a persoanelor liberate de pedeapsă penală, precum şi de crearea atelierelor pentru derularea punerii în executare a pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii, conform practicilor europene.

Pentru a intra în vigoare modificările şi completările propuse, proiectul de modificare şi completare a Hotărîrii Guvernului nr. 827 din 10 septembrie 2010 privind organizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune, urmează a fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 
 
Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,
Telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru
 

 

 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Reorganizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune a fost votată astăzi de Cabinetul de Miniştri

loading ...