RO
Reintegrarea socială în fapte

Reintegrarea socială în fapte

21 Februarie 2018

 www.justice.gov.md/libview.php

21 februarie 2018 – Ministerul Justiției, ce are în subordine Inspectoratul Național de Probațiune, a recepționat o adresare scrisă mai puțin obișnuită, din partea unui cetățean care s-a aflat în evidența probațiunii. Scrisoarea este anexată AICI www.justice.gov.md/public/files/noutati/combinepdf.pdf 

Bărbatul, în vârstă de 45 ani, scrie că avea prejudecăți ostile față de serviciile de stat. Însă, a fost absolut uimit de faptul că i-a fost acordat ajutor, pe parcursul a aproape 3 ani după eliberarea din detenție înainte de termen, timp în care a fost în evidența Biroului de probațiune Cahul. El a beneficiat de consiliere juridică, a fost ajutat să-și perfecteze acte de identitate, să se angajeze la serviciu și să restabilească relațiile cu copiii. În prezent, el locuiește într-un sat din r-nul Cahul și lucrează în calitate de muncitor necalificat în construcţii la Portul Giurgiulești. Bărbatul a fost exclus din evidența probațiunii 3 săptamâni în urmă.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, a fost recepționat un ecou pozitiv despre un consilier din Biroul de probațiune Soroca. Activitatea productivă și eficientă a acestuia pe domeniul probațiunii penitenciare, a motivat un număr mare de deținuți să se adreseze pentru asistență psiho-socială. Unul din exemple, este faptul că prin efortul consilierului s-a reușit identificarea unui loc de trai a mai multor deținuți, aceștia fiind plasați în centre de găzduire sau azile.

În acest context, se poate menționa că impactul asistenței acordate persoanelor aflate în evidența serviciilor de pobațiune nu poate fi reflectat pe deplin doar în cifre statistice. Misiunea consilierilor de probațiune este, printre altele, de a motiva persoanele care au încălcat legea să conștientizeze necesitatea de a trăi conform regulilor sociale, ajutându-le să beneficieze de alte drepturi. Etimologic, latinescul „probatio” înseamnă perioadă de încercare, pentru acei condamnați care au demonstrat prin îndeplinirea condițiilor impuse, pe parcursul unei perioade stabilite, dorința de a se schimba.

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Conferința internațională anuală "Pedeapsa care promovează schimbările"
07 Octombrie 2021
Vizita de studiu cu informarea delegației române privind Monitorizarea electronică a persoanelor în cadrul procedurilor judiciare și execuțional penale
27 August 2021
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Terapie la MORGĂ!
22 Septembrie 2021
Șoferii care au urcat la volan în stare de ebrietate trebuie să lucreze o zi la morgă pentru a-și recupera permisul
17 Septembrie 2021
Extinderea informării populației privind consecințele depistării în stare de ebrietate și obligativitatea parcurgerii Programului probațional ”Drink&Drive”
03 Septembrie 2021
noi in facebook

Reintegrarea socială în fapte

loading ...