RO
Reintegrarea socială în fapte

Reintegrarea socială în fapte

21 Februarie 2018

 www.justice.gov.md/libview.php

21 februarie 2018 – Ministerul Justiției, ce are în subordine Inspectoratul Național de Probațiune, a recepționat o adresare scrisă mai puțin obișnuită, din partea unui cetățean care s-a aflat în evidența probațiunii. Scrisoarea este anexată AICI www.justice.gov.md/public/files/noutati/combinepdf.pdf 

Bărbatul, în vârstă de 45 ani, scrie că avea prejudecăți ostile față de serviciile de stat. Însă, a fost absolut uimit de faptul că i-a fost acordat ajutor, pe parcursul a aproape 3 ani după eliberarea din detenție înainte de termen, timp în care a fost în evidența Biroului de probațiune Cahul. El a beneficiat de consiliere juridică, a fost ajutat să-și perfecteze acte de identitate, să se angajeze la serviciu și să restabilească relațiile cu copiii. În prezent, el locuiește într-un sat din r-nul Cahul și lucrează în calitate de muncitor necalificat în construcţii la Portul Giurgiulești. Bărbatul a fost exclus din evidența probațiunii 3 săptamâni în urmă.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, a fost recepționat un ecou pozitiv despre un consilier din Biroul de probațiune Soroca. Activitatea productivă și eficientă a acestuia pe domeniul probațiunii penitenciare, a motivat un număr mare de deținuți să se adreseze pentru asistență psiho-socială. Unul din exemple, este faptul că prin efortul consilierului s-a reușit identificarea unui loc de trai a mai multor deținuți, aceștia fiind plasați în centre de găzduire sau azile.

În acest context, se poate menționa că impactul asistenței acordate persoanelor aflate în evidența serviciilor de pobațiune nu poate fi reflectat pe deplin doar în cifre statistice. Misiunea consilierilor de probațiune este, printre altele, de a motiva persoanele care au încălcat legea să conștientizeze necesitatea de a trăi conform regulilor sociale, ajutându-le să beneficieze de alte drepturi. Etimologic, latinescul „probatio” înseamnă perioadă de încercare, pentru acei condamnați care au demonstrat prin îndeplinirea condițiilor impuse, pe parcursul unei perioade stabilite, dorința de a se schimba.

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Reintegrarea socială în fapte

loading ...