RO
Recrutarea, formarea şi dezvoltarea personalului probațiunii în secolul XXI

Recrutarea, formarea şi dezvoltarea personalului probațiunii în secolul XXI

26 Iunie 2017

 


Reprezentantul Inspectoratului Național de probațiune, șeful Direcției resurse umane, Boghean Rodica a participat la cea de-a 22 Conferință  a Consiliului Europei a Directorilor Sistemelor Penitenciare și de Probațiune, cu genericul Recrutarea, formarea și dezvoltarea în secolul XXI, care a fost organizată și desfășurată la Lillestrom, Norvegia, în perioada 20 - 21 iunie 2017.
La conferința menționată au participat reprezentați ai sistemelor penitenciare și probațiune din 36 de state, cum ar fi: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Ungaria, Grecia, Irlanda, etc.
În cadrul conferinței sau discutat subiectele cu privire la recrutarea personalului calificat și dezvoltaarea profesională a acestuia, fiind tehnici principale care permit dezvoltarea instituțiilor sistemelor penitenciar și probațiune.
Majoritatea participanților au menționat faptul că, cu toate că, în aceste două sisteme sunt investiții, se alocă anual surse financiare din bugetul de stat, încă totuși persistă următoarele probleme: sistemele respective nu sunt atractive pentru tinerii specialiști; aproximativ 30% funcții vacante; în pofida faptului că angajații participă la diverse forme de dezvoltare aceștea demisionează și se angajează în alte sisteme, cum ar fi: vamal, poliție, jandarmerie.
În cadrul conferinței n-au fost identificate următoarele prioritățăți: identificarea persoanelor potrivite pentru funcțiile vacante (oameni întîmplători nu trebuie admiși în aceste sisteme); aplicarea testului la inteligență; evitarea stresului situațional (deoarece stresul are efecte negative asupra psihicului omului și în general asupra activității); cerințe clare, investiții în dezvoltarea profesională a angajaților, precum și prezentarea unei imagini bune a sistemului penitenciar și sistemului de probațiune.
La 22 iunie 2017 a fost efectuată o vizită la Penitenciarul Bastoy, care este cel mai mare penitenciar cu minimă securitate din Norvegia, fiind situat pe insula Bastoy în Oslo, Fiord. Penitenciarul se întinde pe toată insula, cu aproximativ 80 de căsuțe, terenuri de fotbal, porțiuni de plajă, biserică, magazine, bibliotecă. Penitenciarul are 115 de deținuți cu 69 de angajați. Cei mai mulți deținuți provin din alte penitenciare, deoarece orice deținut care trimite o cerere poate fi transferat la Penitenciarul Bastoy, care mulți îl consideră o stațiune de odihnă.
Cei 115 condamnați locuiesc în căsuțe, care indiferent de fapta săvîrșită, au condiții foarte bune de trai și au posibilitatea să muncească.
Devizul penitenciarului: Schimbă-ți viața.
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Mecanismul de reintegrare socială a persoanelor eliberate din detenție- obiectiv de perfecționare în vizorul Ministerului Justiției
16 Septembrie 2022
Vizita delegației Serviciului penetenciar și de probațiune din Suedia
16 Septembrie 2022
AJPP continuă instruirea consilierilor de probațiune
15 Septembrie 2022
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Brățara electronică: Într-un an de când agresorii familiali sunt obligați să o poarte, rata recidivelor de violențe s-a redus la 19%
15 Aprilie 2022
Șoferii prinși beți, pedepsiți cu morga!
29 Martie 2022
Ce-i sperie pe şoferii care urcă beţi la volan - o zi la morgă sau amenzile?
29 Martie 2022
noi in facebook

Recrutarea, formarea şi dezvoltarea personalului probațiunii în secolul XXI

loading ...