RO
Prima Conferință internațională privind Sancțiunile comunitare în țările din Europa Centrală și de Est, desfășurată în Republica Moldova

Prima Conferință internațională privind Sancțiunile comunitare în țările din Europa Centrală și de Est, desfășurată în Republica Moldova

06 Iunie 2014


 

Grație faptului că, în ianuarie 2012, Serviciul de probațiune din Republica Moldova s-a înscris în rîndul membrilor permanenți ai Confederației Europene pentru Probațiune (CEP), Oficiul de central probațiune în colaborare cu CEP a luat inițiativa de a organiza în perioada 4 – 6 iunie 2014, Prima Conferință Internațională privind Sancțiunile comunitare în țările din Europa Centrală și de Est.
 
La eveniment a participat Vladimir Grosu, Viceministrul Justiției, Marc Ceron, Președinte CEP, Willem van der Brugge, Secretar general al CEP, Vladimir Popa, Șef al Oficiului central de probațiune, reprezentanți ai Serviciilor de probațiune din România, Ucraina, Croația, Rusia, Slovenia, Ungaria, Coreea de Sud, Olanda, Cehia, Uganda, Norvegia, Elveția, Spania, Lituania, Letonia și Marea Britanie, Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova, reprezentanți ai Instituțiilor statale și ONG.
 
Scopul desfășurării Conferinței este de a promova drepturile persoanelor în conflict cu legea la pedepse alternative la detenție, cum ar fi sancțiunile comunitare, precum și beneficiile acestora pentru societate și subiecților probațiunii.
 
,,Deși perioada de evoluție a instituției probațiunii în Moldova este scurtă în comparație cu alte state europene, totuși rezultatele obținute pînă în prezent denotă depunerea în perioada respectivă a unor eforturi majore de ordin legislativ, metodologic, etc. Toate realizările au fost orientate spre funcţionarea eficientă a sistemului de probaţiune, aceasta fiind o premisă indispensabilă procesului de edificare a unui sistem judiciar modern, avînd potenţialul de a contribui la reducerea riscului de supra-aglomerare a penitenciarelor, respectiv creşterea încrederii populaţiei în actul de justiţie prin oferirea posibilităţii participării comunităţii în procesul de reabilitare’’ a declarat Vladimir GROSU.
 
,,Tematica pe care o abordează această Conferință este de mare actualitate, întrucît sancțiunile comunitare sporesc șansa de reabilitare și prevenire a recidivei în rîndul persoanelor aflate în conflict cu legea. Astfel, necesitatea colaborării cu instituțiile internaționale în domeniu reprezintă un pas important pentru probațiunea din Moldova, întrucît dezvoltarea sistemului de probațiune prin implementarea instrumentelor și metodelor moderne de lucru reprezintă o măsură inclusă în agenda instituțiilor europene precum Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, fiind totodată trasate obiective în aceeași direcție strategică în planuri și strategii naționale”, a declarat Vladimir POPA.
 
Președintele CEP, Marc CERON, în cuvîntul de salut, a stipulat importanța evenimentului la nivel european, remarcînd următoarele ,,Sunt convins că conferința va avea un efect pozitiv și vom încerca să scoatem în evidență provocările și să găsim cele mai bune soluții, astfel încât să contribuim la edificarea unui sistem de probațiune modern, în concordanță cu standardele europene”.
Pe parcursul celor două zile experții internaționali au prezentat evoluțiile țării lor, situația actuală, provocările cu care se confruntă serviciile de probațiune și au făcut schimb de experiențe și bune practici în domeniu.

 

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Campania de caritate „Doar din Suflet"
16 Aprilie 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"-condiția obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Prima Conferință internațională privind Sancțiunile comunitare în țările din Europa Centrală și de Est, desfășurată în Republica Moldova

loading ...