RO
Participarea la grupul de lucru (PC-CP) al Consiliului Europei pe colectarea statistică SPACE II din Strasbourg (Republica Franceză), 15-18 octombrie, 2017

Participarea la grupul de lucru (PC-CP) al Consiliului Europei pe colectarea statistică SPACE II din Strasbourg (Republica Franceză), 15-18 octombrie, 2017

18 Octombrie 2017

 În baza invitației  expediată de către grupul de lucru PC-CP al Consiliului Europei, în perioada 15-18 octombrie 2017, Director interimar al INP, dl Ghenadie CEBAN a participat la Reuniunea grupului de lucru pe evaluarea statistică a sistemelor de probațiune din Europa (SPACE II). Întrunirea grupului de lucru a avut loc în sediul Consiliului Europei din Strasbourg.

Scopul reuniunii a fost familiarizarea cu problemele care apar la colectarea și prelucrarea statisticii cu privire la subiecții probațiunii din țările Europene prezentate anual către Consiliul Europei, grupul de lucru al PC-CP (SPACE II).
 La acest grup de lucru au luat parte reprezentanți a sistemelor de probațiune din 32 țări, în principal persoanele din departamentele de analiză și statistică.
Întrunirea a fost deschisă de Profesorul Marcelo F. AEBI, Vice-directorul Școlii de științe penale, din cadrul Universității din Lausanne, care a menționat că instituția probațiunii este în dezvoltare majoră în țările europene, și colectarea datelor unice statistice va da o posibilitate reală de a studia și compara  evoluția probațiunii în fiecare țară separat.
Dl. Vivian  GEIRAN, Președintele PC-CP, și Directorul Serviciului de Probațiune din Irlanda, a remarcat că la 31 decembrie 2016, în evidența probațiunii din Europa se aflau peste 1,2 mln. de subiecți a probațiunii.
Colectarea și analiza datelor statistice din SPACE I (penitenciare) și SPACE II (probațiune) arată o tendință de creștere anuală simultană atât a persoanelor deținute în penitenciare, cât și a subiecților probațiunii, indiferent de faptul că scopul  probațiunii este pedeapsa alternativă detenției.
Pe parcursul zilelor de lucru au fost efectuate mai multe ateliere de lucru pentru a elucida problemele care apar în timpul colectării datelor statistice.
În timpul atelierelor de lucru sa constatat, în pofida faptului că Europa de Vest are o experiență mult mai bogată, chiar seculară, în domeniul probațiunii, însă majoritatea problemelor la colectarea statisticii apar la ei. Ca exemplu: Germania are 16 landuri, fiecare land are serviciul său independent de probațiune, inclusive și categoriile de clienți tot variază, ceea îngreunează enorm colectarea și sistematizarea statisticii. Multe țări așa ca Norvegia, România etc, duc evidența pe dosare dar nu pe persoane, unde aceeași persoană poate avea mai multe sentințe de condamnare. În unele state există distincție clară dintre liberarea condiționată înainte de termen și liberarea condiționată înainte de termen cu probațiune, primul nefiind supravegheat de serviciul de probațiune. De exemplu în Islanda persoanele condamnate la pedepse cu detenție pentru un termen mai mic de un an, pot opta pentru înlocuire cu muncă neremunerată în folosul comunității. În același timp sunt multe sentințe doar cu obligația de a nu comite o altă infracțiune. Turcia – Controlul Judiciar este în supravegherea probațiunii. Olanda și Marea Britanie au sisteme mixte probațiune asigurate de organizații de stat și private, de aceea este foarte dificil de a cunoaște exact numărul de personal înrolat în sistemul de probațiune. Luând în considerație personalul diferit din cadrul serviciilor de probațiune, sa luat decizia de a mai introduce o rubrică cu numărul personalului care efectiv se ocupă de supravegherea și consilierea subiecților de probațiune.
În majoritatea țărilor unde există monitorizarea electronică a persoanelor supuse arestului sau detenției la domiciliu, de această categorie se ocupă serviciile de probațiune în colaborare cu poliția.  Unele țări au ca obligațiune, în cazul persoanelor care au comis diferite infracțiuni în stare de ebrietate, de a nu consuma alcool pentru o anumită perioadă de timp. Controlul fiind executat atât prin intermediul organului medical abilitat, cât și prin sisteme special de monitorizare electronică cu test de alcoolemie.
În majoritatea țărilor persoanele cu decizia de amînare a executării pedepsei (termen de probă de pînă la maxim 2 ani) impuse de procuror sunt în supravegherea probațiunii.

În același timp persoanele cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport nu sunt subiecți a probațiunii, ci sunt supravegheați de organele de poliție, din motivul că doar ei și sunt agenți constatatori.

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Participarea la grupul de lucru (PC-CP) al Consiliului Europei pe colectarea statistică SPACE II din Strasbourg (Republica Franceză), 15-18 octombrie, 2017

loading ...