RO
Nu te lăsa condus de alcool! Cineva drag te așteaptă acasă.

Nu te lăsa condus de alcool! Cineva drag te așteaptă acasă.

20 Ianuarie 2017


Astăzi, cu suportul logistic al Proiectului Uniunii Europene ”Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare din Moldova” lansăm campania de prevenire a consumului de alcool la volan: ”Nu te lăsa condus de alcool! Cineva drag te așteaptă acasă”. Acțiunea dată reprezintă un suport real pentru propagarea politicilor promovate de Ministerul Justiției pe dimensiunea reformării și fortificării sistemului de probațiune.
În calitate de autoritate responsabilă de elaborarea și monitorizarea documentelor de politici în domeniul justiției și drepturilor omului, Ministerul Justiției este îngrijorat de starea de lucruri în domeniul siguranței la trafic,în mod special de faptul, că în pofida eforturilor colegilor noștri din sectorul justiției, fenomenul consumului de alcool la volan nu se lasă învins și continuă să determine statistici triste despre numărul de victime și prejudicii cauzate.
Tocmai din acest raționament, printr-un proiect de lege promovat recent de către Ministerul Justiției au fost revizuite (în sensul înăspririi) pedepsele pentru șoferii care în mod iresponsabil se urcă la volan în stare de ebrietate. Începere cu luna martie 2017, amenda contravențională pentru conducerea în stare de ebrietate va constitui de la 17500 la 25000 lei, iar pentru aceeași faptă soldată cu cauzarea din imprudență a leziunilor corporale medii, pedeapsa cu amenda crește până la 50000 lei sau închisoare de până la 4 ani. În alte cazuri soldate cu consecințe mai grave, inclusiv decesul victimei, infractorii riscă până la 12 ani închisoare. Codul Penal și Codul Contravențional al Republicii Moldova conțin prevederi cu referire la pedeapsa complementară ce constă în privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 2 la 5 ani.
Anatolie Munteanu, a remarcat necesitatea informării conducătorilor auto, dar și a membrilor familiilor acestora, despre riscurile ce pot interveni atunci când urcă în stare de ebrietate la volan. „Pe lângă faptul că-și pun în pericol propriile vieți și viețile altor oameni, șoferii riscă pedepse sub formă de amenzi - de zeci de mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității. De asemenea, instanța de judecată îi poate priva de dreptul de a conduce mijloace de transport sau chiar de libertate. „În final, cine va avea de suferit? În primul rând familia” - a subliniat Viceministrul Justiției.
Politicile penale de regulă sunt bazate pe forța coercitivă a statului, adică pe pedepsele instituite pentru abaterile ce constituie contravenții sau infracțiuni. Prezenta acțiune are drept scop atragerea atenției asupra altui aspect al politicii penale, aspect bazat pe conștientizarea faptei. După mine conținutul acestor două aspecte determină eficiența documentului de politici.  Acest lucru se încadrează în ideea generală promovată de Ministerul Justiției de a fortifica și valorifica potențialul Probațiunii prin promovarea măsurilor profilactice, prin implementarea programelor probaționale, influențarea directă a cauzelor ce determină abaterea penală. Consilierii de probațiune trebuie să devină mesagerii măsurilor alternative de influențare a comportamentului infracțional și pentru aceasta trebuie să dispună de mecanisme potrivite.

Actualmente, Inspectoratul Național al Probațiunii, cu suportul experților Proiectului Uniunii Europene „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare din Moldova”, lucrează asupra mecanismelor de punere în aplicare a programului probațional „Drink & Drive”, unul dintre scopurile căruia este de a motiva conducătorii auto care au fost supuși pedepsei pentru condus în stare de ebrietate să conștientizeze impactul dramatic personal dar și în plan social, iar ca finalitate renunțarea la acest viciu. 

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Nu te lăsa condus de alcool! Cineva drag te așteaptă acasă.

loading ...