RO
Lansarea de către Uniunea Europeană a proiectului „Suport pentru sistemele de executare probaţiune şi reabilitare în Moldova”

Lansarea de către Uniunea Europeană a proiectului „Suport pentru sistemele de executare probaţiune şi reabilitare în Moldova”

17 Noiembrie 2014

 

Astăzi, la 17 noiembrie, Uniunea Europeană a lansat la Chişinău trei proiecte de asistenţă tehnică pentru reformarea sistemului de justiție din Republica Moldova. La evenimentul de lansare a proiectelor au fost prezenți șeful Delegației UE în Republica Moldova - Pirkka Tapiola, prim-ministru al Republicii Moldova - Iurie Leancă, Ministrul Justiției - Oleg Efrim, precum și Vladimir Popa, Şef al Oficiului central de probațiune, Ghenadie Ceban, şef adjunct al Direcţiei activitate analitică şi relaţii externe din cadrul OCP, Corneliu Gurin - Procuror General, Victor Micu - președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mihai Poalelungi - președintele Curții Supreme de Justiție, reprezentanţii Departamentului Instituţiilor Penitenciare și reprezentanţii Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti.

Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, a afirmat ,,Ne așteptăm ca proiectele recent lansate de Asistență tehnică finanțate de către UE va da un impuls suplimentar pentru punerea în aplicare a reformei în domeniul justiției. Un sistem de justiție mai responsabil, transparent și independent va avea un impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi a tuturor moldovenilor. Este timpul să se pună în aplicare reforme structurale majore în sectorul justiției”.

Proiectul „Suport pentru sistemele de executare probaţiune şi reabilitare în Moldova” are scop de a sprijini sistemul de executare, probațiune și reabilitare în Moldova, în special în contextul reformelor propuse în Strategia de Reformă a Sectorului Justiției (2011-2016) și Planul de acțiuni, îmbunătățirea cadrului legal și a procedurilor de reglementare și supraveghere de către organismele de reglementare ale executorilor judecătorești și a consilierilor de probațiune în materie de etică și disciplină, reformarea cadrului legal pentru a facilita activitatea consilierilor de probațiune, îmbunătățirea politicilor punitive și de reabilitare și baza legală corespunzătoare, inclusiv dispozițiile relevante ale dreptului penal material și procedural, creșterea capacității executorilor judecătorești, de probațiune și ofițerilor penitenciari pentru a-şi efectua munca, prin aplicarea metodologiilor moderne și eficiente.

Proiectul va oferi asistență pentru instituțiile din sectorul justiției implicate în activitatea de executare, probațiune și reabilitare în Republica Moldova, creșterea eficienței și eficacității acestor servicii în cadrul Uniunii Europene și standardele Consiliului Europei și obligațiile internaționale în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Perioada de implementare a proiectului va fi de 30 de luni.

UE este cel mai mare donator internațional în Republica Moldova, focusat pe diferite sectoare și diferite metode de livrare a ajutorului, inclusiv asistență tehnică și twinning, precum și sprijin bugetar sectorial. Reforma în sectorul justiției este una dintre prioritățile-cheie ale cooperării Uniunea Europeană - Republica Moldova și constituie baza pentru dezvoltarea fructuoasă a țării în cadrul Acordului de Asociere cu UE. 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Lansarea de către Uniunea Europeană a proiectului „Suport pentru sistemele de executare probaţiune şi reabilitare în Moldova”

loading ...