RO
INVITAȚIE DE PRESĂ

INVITAȚIE DE PRESĂ

30 Septembrie 2019

 În 2019, Ambasada Franței în Republica Moldova a propus Ministerului Justiției o primă contribuție concretă în vederea elaborării proiectelor de reformă în sistemul judiciar.

La solicitarea Ministrului Justiției, Dna Olesea Stamati, s-a convenit ca acest ajutor să fie acordat sub formă de expertiză în vederea performării dispozitivului moldovenesc în domeniul probațiunii.

Prin intermediul operatorului francez « Justice Coopération Internationale », magistratul Laetitia CONSTANTINI, Șeful Biroului de executare a pedepselor și grațierilor al Ministerului Justiției din Republica franceză, va efectua o misiune de expertiză la Chișinău,  din 30 septembrie până pe 4 octombrie 2019.

Această misiune se înscrie în contextul reformelor judiciare din Moldova prevăzute în cadrul acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea europeană.

Scopul misiunii este de a formula propuneri și recomandări în vederea consolidării competențelor autorităților moldovenești în domeniul probațiunii.

Magistratul francez va lucra în mod special pe dispozitivul de facilitare a reinserțiunii, fie în prealabil, în vederea evitării încarcerării, sau a posteriori, în vederea ajustării sau reducerii pedepsei. Dumneaei va face propuneri și recomandări în materie de formare, eliberare anticipată sau condiționată, precum și privitor la amenajările posibile a pedepselor cu privațiune de libertate.

Misiunea se va efectua în imersiune, în cadrul Inspectoratului Național de Probațiune. Magistratul francez va efectua, de asemenea, vizite în cadrul diferitor instituții penitenciare, la Procuratura Generală și la procuraturile de sector, la birourile de probațiune, la Uniunea Națională a Executorilor judecătorești și la birourilor teritoriale.

Această misiune realizată de un înalt magistrat francez confirmă susținerea acordată de către Republica franceză Republicii Moldova în implementarea reformelor democratice și consolidarea statului de drept.

La 1 octombrie, orele 9, Dna  CONSTANTINI va ține o conferință de presă pe subiectul și etapele misiunii, în cadrul Inspectoratului Național de Probațiune, strada Vasile Alecsandri 1, et. 4, Sala de ședințe. 

 

linia fierbinte 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen
27 Noiembrie 2020
Programul probațional primar obligatoriu (formare civică și vocațională)- un parcurs definit în cadrul sistemului național de probațiune.
25 Noiembrie 2020
Spune „NU violenței în familie”
25 Noiembrie 2020
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
„Ac de cojoc”, sau monitorizarea electronică a agresorului familial.
07 Mai 2020
Măsuri aspre pentru șoferii depistați în stare de ebrietate la volan
04 Iunie 2019
Muncă neremunerată în folosul comunității
04 Iunie 2019
noi in facebook

INVITAȚIE DE PRESĂ

loading ...