RO
Intervenţia Biroului de probaţiune Centru în scopul prevenirii recidivei în rîndul minorilor

Intervenţia Biroului de probaţiune Centru în scopul prevenirii recidivei în rîndul minorilor

16 Mai 2016

 

În scopul prevenirii delincvenţei juvenile, consilierii Biroului de probaţiune Centru în comun acord cu specialiştii din cadrul Penitenciarul 13, mun. Chişinău au desfăşurat şedinţe cu minorii aflaţi în arest preventiv.

 

Scopul acestor discuţii constă în prevenirea secundară (selectivă) ce vizează indivizi sau subgrupuri formate pe baza unor factori de risc, al căror potenţial de a dezvolta anumite probleme este peste medie, prezintă un risc ridicat de delincvenţă pentru minorii cu statut de bănuit, învinuit sau inculpat care se află la P-13 şi prevenirea terţiară (intervenţia) ce vizează prevenirea recidivei şi cuprinde toate acţiunile de reintegrare pentru copii şi adolescenţi care deja sunt identificaţi ca fiind delincvenţi.

 

În cadrul întrunirii s-au identificat cauzele ce au dus la săvîrşirea presupusei infracţiuni a minorilor şi anume acestea s-au dovedit a fi: cauze socio – economice şi culturale: nivel de trai scăzut; şomaj ridicat; norme şi valori sociale confuze; sărăcia infantilă (cu fenomenul „copiii străzii”); cauze educaţionale, la nivelul microgrupurilor în care trebuie să se integreze treptat copilul, începând cu familia (dezorganizarea vieţii de familie ca o consecinţă a divorţului; climatul familial conflictual şi imoral. Discuţia s-a dovedit a fi una interactivă, captivantă, minorii au fot deschişi spre dialog, fiecare şi-au expus experienţa proprie de viaţă. S-a concluzionat că astfel de şedinţe sunt binevenite pentru a informa şi a preveni minorii despre consecinţele unui comportament deviant de a scoate în evidenţă alte oportunităţi care ar evita orice conflict cu legea.

 

La aceste şedinţe, au paticipat consilierul de probaţiune - Vereteno Svetlana, inspectorul pe minori din cadrul P-13 - Liuba Moşu-Platonenco, specialist asistent social al SAPAS din cadrul P-13 - Ana Comendant, şef al SAPAS din cadrul P-13 - Vîrtosu Maria şi 10 minori deţinuţi în arest preventiv, fiind bănuiţi, învinuiţi, inculpaţi.

 
Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,
Telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru 
 
 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Mecanismul de reintegrare socială a persoanelor eliberate din detenție- obiectiv de perfecționare în vizorul Ministerului Justiției
16 Septembrie 2022
Vizita delegației Serviciului penetenciar și de probațiune din Suedia
16 Septembrie 2022
AJPP continuă instruirea consilierilor de probațiune
15 Septembrie 2022
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Brățara electronică: Într-un an de când agresorii familiali sunt obligați să o poarte, rata recidivelor de violențe s-a redus la 19%
15 Aprilie 2022
Șoferii prinși beți, pedepsiți cu morga!
29 Martie 2022
Ce-i sperie pe şoferii care urcă beţi la volan - o zi la morgă sau amenzile?
29 Martie 2022
noi in facebook

Intervenţia Biroului de probaţiune Centru în scopul prevenirii recidivei în rîndul minorilor

loading ...