RO
Formarea iniţială a consilierilor de probaţiune

Formarea iniţială a consilierilor de probaţiune

01 Octombrie 2014


În perioada 08 – 26 septembrie 2014, Oficiului central de probaţiune în colaborare cu Institutul Naţional al Justiţiei au organizat cursuri de formare iniţială a consilierilor de probaţiune, formatorii fiind Vladimir Popa, Şef al Oficiului central de probaţiune, Sergiu Mărgărint - Şef adjunct, Iurie Mahu - Şef serviciu resocializare, Vitalie Reniţă - Şef Direcţia juridică, Igor Sandu - Şef adjunct Direcţia monitorizarea activității de probațiune, Vlad Clima, formator Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) și Alexandru Spoială – judecător, formator (INJ).

Formarea iniţială a consilierilor de probațiune este una dintre atribuţiile Oficiului central de probațiune și Institutului Naţional al Justiţiei. Ea constituie garanţia familiarizării cu instituţia probaţiunii şi formarea abilităţilor în domeniul asistenţei, consilierii şi controlului persoanelor aflate în conflict cu legea. Consilierii de probaţiune urmează aceste cursuri de formare iniţială după numirea în funcţie.

Cursul desfășurat a avut drept scop formarea consilierilor de probațiune competenţi, care să asigure cea mai eficientă modalitate de reabilitare a infractorilor, prevenind astfel recidiva. Pe parcursul instruirii, consilierii de probațiune au acumulat cunoștinte în următoarele domenii:

Aplicarea normelor juridice care reglementeză statutul şi activitatea consilierilor de probaţiune;
Probațiunea presentențială, sentențială în comunitate, penitenciară și postpenitenciară;
Organizarea procesului de evaluare a personalității și planificare, procesului de evidență, supraveghere, asistență și consiliere;
Programe probaționale și instrumente specifice de lucru în aplicarea acestora;
Deontologia profesională a consilierilor de probatiune și abilități de comunicare;
Familiarizarea cu legislația anticorupție.

Din 10 noiembrie 2014, pe parcursul a 3 săptămîni va fi desfăşurată etapa II-a a formării iniţiale a consilierilor de probaţiune cu examene de capacitate, constând în probe teoretice şi practice prin care se va verifica însuşirea cunoştinţelor necesare exercitării funcţiei.
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Vizita de Studiu în România 05 – 07 septembrie 2023
08 Septembrie 2023
Inspectoratul Național de Probațiune a luat act de analiza efectuată de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) asupra procedurilor de achiziție a sistemului de monitorizare electronică.
06 Septembrie 2023
Realizările Inspectoratului Național de Probațiune pentru semestrul I anul 2023.
04 August 2023
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Numărul sancționaților cu muncă neremunerată în folosul comunității este în creștere
07 Septembrie 2023
În prima jumătate a acestui an, numărul condamnaţilor la muncă neremunerată în folosul comunităţii a crescut
06 Septembrie 2023
10% din accidentele rutiere din acest an au fost comise de şoferii care nu dețin permis de conducere sau au documentul anulat
04 Septembrie 2023
noi in facebook

Formarea iniţială a consilierilor de probaţiune

loading ...