RO
Dezvoltarea și implementarea programului probațional primar obligatoriu în trei raioane ale RM

Dezvoltarea și implementarea programului probațional primar obligatoriu în trei raioane ale RM

29 Septembrie 2018

Evenimentele au fost organizate cu scopul de a familiariza profesioniștii din domeniul justiției penale cu rezultatele Raportului privind importanța și rolul programelor probaționale la nivel național, elaborat, recent, de AJPP. Totodată, a fost prezentat, în premieră, un nou program probațional pentru copiii în conflict cu legea. Programul probațional primar obligatoriu (stagiul de formare civică și trainingul vocațional)” este în proces de definitivare și a fost conceput de AJPP în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și experți din cadrul Direcției Naționale de Probațiune, București, România.

„În cadrul sistemului național de justiție penală, programele probaționale sunt în proces de consolidare, implementarea acestora cu succes depinde de efortul comun al tuturor profesioniștilor, care trebuie să conștientizeze rolul unui program probațional spre deosebire de o pedeapsă penală” a menționat Augustina Bolocan-Holban, președinta AJPP.

La rândul său, Ghenadie Ceban, director adjunct al INP, încurajează aplicarea programelor probaționale de către procurori și judecători, precizând că „la moment, obligația de a urma un program probațional este impusă doar în 3.6% din numărul total de beneficiari ai probațiunii, ceea ce reprezintă un număr foarte mic.”

 

La evenimente au participat circa 50 de profesioniști (judecători, procurori, avocați, consilieri de probațiune).

 

Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului “Dezvoltarea și implementarea programului probațional primar obligatoriu în trei raioane ale Republicii Moldova“, implementat de AJPP în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova.

v  Programul probaţional este un instrument de lucru al consilierului de probaţiune, care are drept scop reintegrarea socială şi facilitarea procesului de schimbare a comportamentului delincvent.

v  La moment, în Republica Moldova activează 42 birouri teritoriale de probațiune care implementeaza programe probaționale pentru adulți și minori.

O informație mai amplă cu referire la rolul programelor probaționale în cadrul justiției penale naționale este redată în Raportul AJPP la acest subiect:

https://ajppmoldova.files.wordpress.com/2018/09/raport_programe_probationale_ajpp.pdf

linia fierbinte 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen
27 Noiembrie 2020
Programul probațional primar obligatoriu (formare civică și vocațională)- un parcurs definit în cadrul sistemului național de probațiune.
25 Noiembrie 2020
Spune „NU violenței în familie”
25 Noiembrie 2020
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
„Ac de cojoc”, sau monitorizarea electronică a agresorului familial.
07 Mai 2020
Măsuri aspre pentru șoferii depistați în stare de ebrietate la volan
04 Iunie 2019
Muncă neremunerată în folosul comunității
04 Iunie 2019
noi in facebook

Dezvoltarea și implementarea programului probațional primar obligatoriu în trei raioane ale RM

loading ...