RO
Dezvoltarea în adolescenţă şi efectele psihologice ale pubertăţii

Dezvoltarea în adolescenţă şi efectele psihologice ale pubertăţii

10 Octombrie 2016


 În încinta Centrului de Resurse şi Ajutor pentru Copii, la data de 10 octombrie 2016 a avut loc o lecţie cu caracter informativ cu tematica ,,Dezvoltarea în adolescenţă şi efectele psihologice ale pubertaţii,,. La evenimentul indicat au participat: Muşet Alina - consilier de probaţiune BP Buiucani; Ceban Olga – asistent social CPST Neovita; Guţuleac Radu- medic urolog-androlog; Valeria Balan – asistent social CRAC; Elena Paşcani – psiholog CRAC şi 16 adolescenţi ai CRAC.


Traversarea adolescenţei nu se face în mod lent, dimpotrivă, tensionat, adeseori cu existenţa unor conflicte şi trăiri dramatice, cu frămîntări interne pentru găsirea surselor de satisfacere a proiectelor sale de viitor avînd tendinţa de a evita teama faţă de piedicile ce pot apărea în realizarea acestora. Totodată, diversitatea dezvoltării fizice şi psihice generează noi conduite şi noi modalităţi de relaţionare cu cei din jur, forme originale de înţelegere şi adaptare.


Pe planul dezvoltării biologice, adolescentul tinde spre echilibru şi spre adoptarea unei conformaţii apropiată de ce-a a adultului; în schimb, în plan psihologic, transformările sunt extrem de rapide, spectaculoase şi de maximă complexitate cu salturi la nivelul unor funcţii, cu evoluţii mai lente la nivelul altora.


Alina Muşet, a comunicat că adolescenţa este o perioadă de conflicte şi stres, caracterizată de o dispoziţie schimbătoare, conflicte interioare şi schimbări exterioare vizibile. Este adevărat că mulţi adolescenţi experimentează comportamente îngrijorătoare sau periculoase, care ar putea conduce la apariţia unor probleme permanente şi comportament deviant.


Ceban Olga, a menţionat că în perioada adolescenţei certurile dintre copii şi părinţi se amplifică, iar gradul de apropiere dintre aceştia se reduce. În majoritatea familiilor perioada de conflicte de la începutul adolescenţei este urmată de stabilirea unei noi relaţii parinte-copil.


Guţuleac Radu, a explicat că în perioada de dezvoltare se produc schimbări hormonale care  transmit stări greu de definit, confuze. Apare dezechilibrul dintre dorinţa de independenţă şi cea de dependenţă. Atitudinea faţă de adulţi devine ostilă. Adolescenţa este o perioada critică. Dacă la pubertate relaţiile dintre fete şi baieţi sunt distante, în adolescenţă au loc apropieri. Se dezvoltă o atracţie fizică din ce in ce mai evidentă între sexe. Unii adolescenţi îşi încep viaţa sexuală destul de devreme. Este bine să se comunice cu aceştia despre riscuri, contracepţie, obligaţii, posibile urmări fizice şi sociale. Dezvoltarea fizică este strîns legată de dezvoltarea psihică.

La finele lecţiei, adolescenţii au primit diverse broşuri despre dezvoltarea şi sănătatea în perioada adolescenţei.

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Mecanismul de reintegrare socială a persoanelor eliberate din detenție- obiectiv de perfecționare în vizorul Ministerului Justiției
16 Septembrie 2022
Vizita delegației Serviciului penetenciar și de probațiune din Suedia
16 Septembrie 2022
AJPP continuă instruirea consilierilor de probațiune
15 Septembrie 2022
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Brățara electronică: Într-un an de când agresorii familiali sunt obligați să o poarte, rata recidivelor de violențe s-a redus la 19%
15 Aprilie 2022
Șoferii prinși beți, pedepsiți cu morga!
29 Martie 2022
Ce-i sperie pe şoferii care urcă beţi la volan - o zi la morgă sau amenzile?
29 Martie 2022
noi in facebook

Dezvoltarea în adolescenţă şi efectele psihologice ale pubertăţii

loading ...