RO
DEZMINȚIRE

DEZMINȚIRE

01 Februarie 2019

Inspectoratul Național de Probațiune dezminte informațiile false apărute astăzi, 1 februarie 2019, pe portalul deschide.md, în articolul intitulat „Inspectoratul Național de Probațiune îl protejează pe liberalul Chirinciuc”. Vă aducem la cunoștință că informațiile apărute în acest articol nicidecum nu reflectă discuția purtată dintre directorul Inspectoratului, dl Andrei Iavorschi și jurnalistul acestui portal. Autorul articolului sus-menționat a denaturat în mod neglijent informațiile discutate. În acest context, regretăm faptul că reprezentanții portalului de știri deschide.md nu respectă etica jurnalistică și Codul deontologic al jurnaliștilor, care prevede expres că Jurnalistul atribuie citatele cu acurateţe. Citatele trebuie să fie exacte, iar în cazul citării parţiale, jurnalistul are obligaţia de a nu denatura mesajul persoanei citate”. 

Inspectoratul subliniază că informația cu caracter personal, solicitată de portalul de știri în cauză, face parte din categoria informației oficiale cu accesibilitate limitată și se realizează în conformitate cu prevederile legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Or, Legea nr. 133 din 08.07.2011 cu privire la protecția datelor cu caracter personal  prevede căoperatorii și terții care au acces la datele cu caracter personal sînt obligați să asigure confidențialitatea acestor date, cu excepția cazurilor când prelucrarea se referă la date făcute publice în mod voluntar și manifest de către subiectul datelor cu caracter personal sau datele cu caracter personal au fost depersonalizate”. În acest context, nu ne rămâne decât să evidențiem ignoranța reprezentanților portalului de știri deschide.md față de legislația în domeniul accesului la informație.

Cu referire la subiectul informațiilor solicitate, Inspectoratul menționează că activitatea de bază a instituției este de a asigura supravegherea și monitorizarea subiecților de probațiune condamnați în baza unei hotărâri judecătorești. În acest context, specificăm că o persoană devine subiect al probațiunii doar în momentul în care în adresa unui birou de probațiune parvine la executare hotărârea judecătorească definitivă.

În final, Inspectoratul Național de Probațiune reiterează deschiderea față de instituțiile mass-media și evidențiază cooperarea fructuoasă pe parcursul întregii sale activități, precizând faptul că această cooperare are loc în limita competențelor instituționale și cu respectarea strictă a legislației în vigoare.

 

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Conferința internațională anuală "Pedeapsa care promovează schimbările"
07 Octombrie 2021
Vizita de studiu cu informarea delegației române privind Monitorizarea electronică a persoanelor în cadrul procedurilor judiciare și execuțional penale
27 August 2021
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Terapie la MORGĂ!
22 Septembrie 2021
Șoferii care au urcat la volan în stare de ebrietate trebuie să lucreze o zi la morgă pentru a-și recupera permisul
17 Septembrie 2021
Extinderea informării populației privind consecințele depistării în stare de ebrietate și obligativitatea parcurgerii Programului probațional ”Drink&Drive”
03 Septembrie 2021
noi in facebook

DEZMINȚIRE

loading ...