RO
DEZMINȚIRE

DEZMINȚIRE

01 Februarie 2019

Inspectoratul Național de Probațiune dezminte informațiile false apărute astăzi, 1 februarie 2019, pe portalul deschide.md, în articolul intitulat „Inspectoratul Național de Probațiune îl protejează pe liberalul Chirinciuc”. Vă aducem la cunoștință că informațiile apărute în acest articol nicidecum nu reflectă discuția purtată dintre directorul Inspectoratului, dl Andrei Iavorschi și jurnalistul acestui portal. Autorul articolului sus-menționat a denaturat în mod neglijent informațiile discutate. În acest context, regretăm faptul că reprezentanții portalului de știri deschide.md nu respectă etica jurnalistică și Codul deontologic al jurnaliștilor, care prevede expres că Jurnalistul atribuie citatele cu acurateţe. Citatele trebuie să fie exacte, iar în cazul citării parţiale, jurnalistul are obligaţia de a nu denatura mesajul persoanei citate”. 

Inspectoratul subliniază că informația cu caracter personal, solicitată de portalul de știri în cauză, face parte din categoria informației oficiale cu accesibilitate limitată și se realizează în conformitate cu prevederile legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Or, Legea nr. 133 din 08.07.2011 cu privire la protecția datelor cu caracter personal  prevede căoperatorii și terții care au acces la datele cu caracter personal sînt obligați să asigure confidențialitatea acestor date, cu excepția cazurilor când prelucrarea se referă la date făcute publice în mod voluntar și manifest de către subiectul datelor cu caracter personal sau datele cu caracter personal au fost depersonalizate”. În acest context, nu ne rămâne decât să evidențiem ignoranța reprezentanților portalului de știri deschide.md față de legislația în domeniul accesului la informație.

Cu referire la subiectul informațiilor solicitate, Inspectoratul menționează că activitatea de bază a instituției este de a asigura supravegherea și monitorizarea subiecților de probațiune condamnați în baza unei hotărâri judecătorești. În acest context, specificăm că o persoană devine subiect al probațiunii doar în momentul în care în adresa unui birou de probațiune parvine la executare hotărârea judecătorească definitivă.

În final, Inspectoratul Național de Probațiune reiterează deschiderea față de instituțiile mass-media și evidențiază cooperarea fructuoasă pe parcursul întregii sale activități, precizând faptul că această cooperare are loc în limita competențelor instituționale și cu respectarea strictă a legislației în vigoare.

 

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

DEZMINȚIRE

loading ...