RO
Conferință Europeană a Monitorizării Electronice (ME) desfăşurată în Germania

Conferință Europeană a Monitorizării Electronice (ME) desfăşurată în Germania

13 Decembrie 2014

 

În perioada 11 – 13 decembrie 2014, în or. Offenbach am Main, Germania a fost desfăşurată a 9-a Conferință Europeană a Monitorizării Electronice cu genericul „Monitorizarea Electronică, Probațiunea și Drepturile Omului”, eveniment organizat de Confederația Europeană pentru Probațiune (CEP), în parteneriat cu Ministerul de Justiție din regiunea Hessen din Germania.

La aceasta reuniune au luat parte peste 200 de persoane din 30 de țări şi reprezentanţii Sistemului de probaţiune din Republica Moldova Vladimir POPA, Şef al Oficiului central de probaţiune și Ghenadie CEBAN, Şef adjunct al Direcţiei activitate analitică şi relaţii externe.

Conferința a fost deschisă de Eva KUHNE-HORMANN, Ministrul Justiției a regiunii Hessen din Germania, care a stipulat importanța acestui eveniment la nivel european și posibilitatea de a ne împărtăși cu practica din diferite țări în domeniul monitorizării electronice.
Marc CERON, Președinte CEP a relatat că prima conferință pe acest subiect a avut loc în Oslo (Norvegia) în anul 1994, în anul când Suedia a început proiectul pilot pe monitorizarea electronică cu 32 de clienți. În 1998 sa luat decizia de a organiza regulat, o dată la 2 ani, conferințe pentru a difuza nu numai experților dar și publicului larg despre realizările și provocările implementării monitorizării electronice. Aspectul principal este în integrarea monitorizării electronice (ME) și probațiunii, și anume în așa domenii ca reabilitarea, recidiva, protecția publică.

Dominik LEHNER, reprezentant al Consiliului de Cooperare Penologică, a menţionat că ,,ME este utilizată ca o parte a supravegherii, trebuie de combinat cu intervenții care vor aduce la reabilitare și vor susține abținerea. Nivelul de urmărire tehnologică nu trebuie să fie mai mare decât este necesar în fiecare caz individual, luând în considerație gravitatea crimei comise și riscurile pentru securitatea comunității”.

În cadrul conferinței au fost discutate aspecte privind suprapopularea penitenciarelor și a diminuării numărului de deținuți prin implementarea sistemelor de ME, iar ca soluție la această problemă a fost menționată conlucrarea strânsă între Instituțiile Penitenciare, Serviciile de Probațiune și companiile prestatoare de servicii de ME. Indiferent de faptul că probațiunea este un domeniu relativ nou în majoritatea țărilor europene, se constată tendința de suprapopulare a serviciului de probațiune. În acest context sa preconizat de reevaluat bugetul și statul de personal a serviciilor de probațiune.

Reprezentanţii Oficiului central de probaţiune au fost implicaţi în cadrul atelierului de lucru, unde a fost pusă în discuţie evoluția ME în Polonia. În acest context statul Polonez a lucrat asupra proiectului legislativ cu privire la ME timp de 4 ani, iar pe 7 septembrie 2007 a fost adoptată legea cu privire la ME. În așa mod Polonia a devenit a 13-a țară utilizatoare de ME din Comunitatea Europeană.  Astfel în decurs de 5 ani de acest serviciu au beneficiat peste 35000 de persoane.

La finele şedinţei participanții au abordat subiecte privind situația actuală și provocările cu care se confruntă serviciile de probațiune în implementarea ME.
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Conferință Europeană a Monitorizării Electronice (ME) desfăşurată în Germania

loading ...