RO
Activitatea educativ - informativă „Cunoaşte-ţi drepturile împreună cu noi”

Activitatea educativ - informativă „Cunoaşte-ţi drepturile împreună cu noi”

20 Martie 2015

 

La 18 martie 2015, Biroul de probaţiune Basarabeasca în colaborare cu Inspectoratul de poliţie au participat la campania lansată de către Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des Hommes - Lausanne” în R. Moldova cu tematica „Cunoaşte-ţi drepturile împreună cu noi”. În cadrul acestei campanii a fost organizată o activitate de instruire a elevilor Liceului Teoretic „M. Eminescu ” din s. Sadaclia unde au participat 72 de elevi a claselor a V-a, a IX-a şi a X-a.

Instruirea desfășurată a avut drept scop informarea copiilor despre drepturile și responsabilitățile pe care le au. De asemenea participanţii au discutat dreptul la asistență socială a copiilor din categoriile vulnerabile, mecanismele de realizare și apărare a acestor drepturi şi protecția pe care o oferă statul copiilor.

În cadrul activității elevii au luat cunoștință cu conținutul Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, document internațional, care cuprinde drepturile copilului și dreptul la asistență și protecție socială a copiilor aflați în dificultate indiferent de rasă, religie, sex, culoare, apartenenţă etnică, politică, etc.

Antonina Garaba, inspector superior al Biroului Siguranţă Copii al IP Basarabeasca a prezentat un film care promovează prevederile Convenţiei Internaţionale cu privire la Drepturile Copilului. După derularea filmului, copii au îndeplinit chestionarul cu întrebări din subiectul vizionat şi au enumerat drepturile copilului ce au fost ilustrate.

Elevii au manifestat un interes sporit faţă dreptul ce prevede respectarea opiniei copiilor. Aceştia fost curioşi să cunoască că participarea copiilor este un drept fundamental. Acest drept  presupune, în principal, faptul că copiii au dreptul de a-şi exprima liber opiniile asupra oricăror probleme care îi privesc în cadrul familiei, la nivelul comunităţii locale, la şcoală, în societate şi chiar la nivelul politicilor naţionale. Adulţii trebuie să ia în considerare opiniile copiilor, ţinând seamă de vârsta lor şi de gradul de maturitate. Copiii au astfel, dreptul de a fi implicaţi în mod activ în societate şi de a fi consultaţi în luarea deciziilor care îi privesc, de a se apăra atunci când le sunt încălcate drepturile şi de a încerca să acţioneze pentru respectarea drepturilor lor.

În incinta liceului au fost afişate postere „Cunoaşte-ţi drepturile împreună cu noi” şi repartizate broşuri cu tematica „Drepturile copilului-victimă ori martor al unei fapte ilegale”.

Este de remarcat faptul că elevii cât și administrația instituției au salutat respectiva inițiativă din partea Biroului de probaţiune, exprimându-și dorința de a fi organizate și pe viitor astfel de instruiri. 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Activitatea educativ - informativă „Cunoaşte-ţi drepturile împreună cu noi”

loading ...