RO
Acţiunile de salubrizare de către subiecţii probaţiunii continuă

Acţiunile de salubrizare de către subiecţii probaţiunii continuă

27 Martie 2015


La 25 martie 2015, colaboratorii Oficiului central de probaţiune în comun cu consilierii Birourilor de probaţiune din mun. Chişinău, reprezentanţii Asociaţiei Profesională a Consilierilor de Probaţiune şi reprezentanţii Preturilor din mun. Chişinău au continuat acţiunea de salubrizare care a fost desfăşurată la Azilul pentru bătrâni din or. Chişinău, cu implicarea subiecţilor probaţiunii ce executată pedeapsa cu munca neremunerată în folosul comunităţii.

Scopul activităţii a fost de a sensibiliza publicul larg privitor la acceptarea în comunitate a persoanelor ce beneficiază de alternative la detenţie.

În timpul acestei acţiuni, subiecţii probaţiunii au fost vizitaţi de către reprezentanţii Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Republica Moldova (NORLAM), Njaal Grimstad,  expert în probaţiune şi Nadia Burciu, consultant local.

Njaal Grimstad a apreciat activitatea desfăşurată de către Oficiului central de probaţiune, care prin executarea pedepsei penale cu munca neremunerată în folosul comunităţii la obiectele de destinaţie socială ajută la desfăşurarea lucrările de amenajare, curăţire şi salubrizare a instituţiei.

Totodată, dl. Grimstad a relatat că „Pedeapsa cu munca neremunerată în folosul comunităţii (aşa numitul „Serviciu comunitar”) a fost introdusă în Norvegia în 1991. Atunci apăruse problema neexecutării pedepsei în întregime datorită unor probleme de sănătate sau personale ce nu permiteau efectuarea muncii. Deseori, neexecutarea muncii era cauzată de abuzul de substanţe şi de inadaptarea socială în general. Atât munca neremunerată cât şi suspendarea condiţionată a pedepsei închisorii nu conţineau, la acea vreme, anumite măsuri de intervenţie incluse, iar consecinţele încălcării regulilor de executare erau blânde. Prin urmare, în 2002 a fost luată decizia de a combina aceste două măsuri de pedeapsă şi de a introduce Sentinţa Comunitară. Sentinţa comunitară este o pedeapsă principală în Norvegia, ceea ce înseamnă că este o pedeapsă de sine stătătoare, de rând cu pedeapsa închisorii.”

În scopul menţinerii spaţiului verde, unul dintre subiecţii probaţiunii a oferit azilului zece pomi fructiferi, pe care împreună cu bătrânii i-au plantat, acesta menționând că „…munca neremunerată pentru mine este eficientă, deoarece îmi ispăşesc pedeapsa nefiind izolat de familie şi totodată simt că fac ceva de folos pentru comunitate…”

Buna implementare a alternativelor la detenţie reprezintă un factor de succes pentru o societate democratică. Reintegrarea socială a persoanelor aflate în conflict cu legea are ca prim beneficiu reducerea riscului recidivei şi diminuarea cheltuielilor din partea statului pentru întreţinerea oamenilor în penitenciare. Ispăşirea pedepsei în comunitate permite persoanei vinovate să repare dauna făcută şi să fie, în acelaşi timp, utilă societăţii.

Remarcăm că, munca neremunerată în folosul comunităţii este o pedeapsă penală, stabilită de instanţa de judecată  pentru persoana care a săvârșit o infracţiune şi constă în antrenarea condamnatului la muncă gratuită socialmente utilă, în afara serviciului de bază sau orelor de studii, fără a-i cauza suferinţe fizice sau a-i leza demnitatea. 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Vizita de studiu cu informarea delegației române privind Monitorizarea electronică a persoanelor în cadrul procedurilor judiciare și execuțional penale
27 August 2021
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Terapie la MORGĂ!
22 Septembrie 2021
Șoferii care au urcat la volan în stare de ebrietate trebuie să lucreze o zi la morgă pentru a-și recupera permisul
17 Septembrie 2021
Extinderea informării populației privind consecințele depistării în stare de ebrietate și obligativitatea parcurgerii Programului probațional ”Drink&Drive”
03 Septembrie 2021
noi in facebook

Acţiunile de salubrizare de către subiecţii probaţiunii continuă

loading ...