RO
Comunicat de presă

Comunicat de presă

06 August 2015


În contextul apariţiilor în presă a informaţiilor cu privire la punerea în executare a pedepsei penale cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport, Oficiul central de probaţiune relatează următoarele:

 

În conformitate cu art. 173 al. (1) a Codului de executare al RM, Organul de probaţiune asigură executarea pedepselor cu privarea de dreptul special (dreptul de a conduce mijloace de transport). De asemenea, în conformitate cu articolul 185 al. (5) al Codului de executare, Oficiul central de probaţiune  efectuează controlul privind îndeplinirea prescripţiilor hotărîrii judecătoreşti de către condamnat şi instituţiile abilitate, prin acumularea informaţiilor de la organele statale, inclusiv Inspectoratul General de Poliţie. Totodată, se stabilesc întrevederi cu persoanele condamnate la privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport, unde sunt aduse la cunoştinţă consecinţele neexecutării pedepsei stabilite. 

 

Organul de probaţiune nu are în competenţa sa dreptul de a ridica permisele de conducere persoanelor condamnate cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport. Astfel, în scopul modificării legislaţiei în vigoare şi pentru excluderea divergenţelor de aplicare a actelor normative, în cadrul Oficiului central de probaţiune a fost creat grupul de lucru format din reprezentanţii Procuraturii Generale, Inspectoratului Naţional de Patrulare al IGP, Departamentului Poliţiei de Frontieră al MAI, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Tehnică „Intehagro” al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi ÎS „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „REGISTRU”.

 

Ţinem să menţionăm că, la şedinţa grupului de lucru, care v-a avea loc la 11.08.2015 în cadrul Oficiului central de probaţiune, propunerile membrilor grupului de lucru urmează a fi definitivate şi înaintate spre examinare Ministerului Justiţiei.

 

Conform datelor statistice pe parcursul anului 2014 în cadrul Birourilor de probaţiune au parvenit spre executare 1606 hotărâri cu ,,privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport”, dintre care 38 de persoane au încălcat procedura de executare a pedepsei, organul de probaţiune acţionînd în conformitate cu procedura de executare.

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Programul probațional "Drink&Drive"- condiție obligatorie de redobândire a dreptului de a conduce
21 Iunie 2021
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
noi in facebook

Comunicat de presă

loading ...