MINISTERUL JUSTIȚIEI AL REPUBLICII MOLDOVA
INSPECTORATUL NAȚIONAL DE PROBAȚIUNE

Programul pentru reducerea abuzului de substanţe


În perioada 23-26 ianuarie 2017, cu suportul Misiunii Norvegiene în Moldova – NORLAM în incinta Institutului Naţional de Justiţiei, a avut lor formarea de formatori şi instruirea consilierilor de probaţiune în aplicarea Programului pentru reducerea abuzului de substanţe.
Programul de reducere a abuzului  de substanţe (PRAS) a fost elaborat în Norvegia, este un program individual de terapie cognitiv-comportamentală, ce contribuie la schimbare în procesul de reabilitare a persoanelor care fac abuz de substanţe.  PRAS constă dintr-o presesiune, trei sesiuni structurate şi una sau mai multe sesiuni adăugătoare.
Scopul programului este de a facilita procesul de schimbare, construind încrederea în capacitatea persoanei de a fi stăpân pe propria viaţă şi motivând-o să îşi schimbe obişnuinţa de a face abuz de substanţe.
La instruire au participat consilieri de probaţiune din cadrul Inspectoratului Naţional de Probaţiune şi reprezentanţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare, unde au manifestat deosebit interes şi dorinţă de a adapta programul PRAS, la necesităţile subiecţilor din Republica Moldova.
La finele cursului de instruire domnul Vladimir POPA, director interimar al Inspectoratului Naţional de Probaţiune, a mulţumit experţilor de la NORLAM şi a înmînat participanţilor certificatele confirmative.

Share.

Galerie foto